Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÉLŐ HAGYOMÁNYAINK EREJE

ÉLŐ HAGYOMÁNYAINK EREJE

 

Szeretnék idén ősszel elindítani egy új kezdeményezést a csillagtitkok oldalon. Olyan hagyományokat szeretnék összegyűjteni, amelyek a magyarság életében régen fontosak voltak, s jelenleg is élnek valahol az országban, vagy persze Erdélyben, a Felvidéken vagy más, magyarlakta helyeken, kisebb közösségekben vagy akár nagyobb csoportok körében.

Külön linket hozok létre itt erre a célra a csillagtitkok honlapon. Ide fogom feltenni azokat a hagyományokat, amiket Önök kedves olvasók majd beküldenek nekem, s egyben kérem röviden, csak pár mondattal írják le a tartalmát is és a helységet, ahol most is élik és őrzik!

Kifejezetten közösségformáló, közösséget összetartó óriási erejükre szeretném felhívni ezzel a figyelmet.

S, hogy az első lépést könnyebb legyen megtenni, így most az első ilyen hagyományt közzé is teszem. 

 

Ez a Komatál. Jelenleg élő hagyományként működik Gödön a Búzaszem Iskolában. Azt jelenti, hogy ha egy családban kisbaba születik, akkor az első hat vagy az első négy hétben a kismamának és családjának közösen főznek a környékbeli asszonyok. Jelen esetben az adott osztály vagy akár az egész iskola kap egy körlevelet a kisbaba születéséről, s arról, hogy a család hány napra és hány főre fogadna szívesen segítséget Komatál formájában egy-egy főtt étellel, ebéddel vagy vacsorával. Az anyukák pedig egymásközt beosztva felváltva sütnek, főznek, így minden család egyszer kiveszi a részét, a tehet megoszlik, s a kismama családja minden napra finom főtt ételt kap, hogy az új édesanya tudjon nyugodtan pihenni az első hat hétben a gyermekágy szent idején. 

 

Szegediné Selymes Adrienn küldte a következőt:

A  kereszt jelének áldásként, hálaadásként “használva” nagymamám minden egész kenyeret így kezdett meg, ha keltette a tésztát, ha a sütőbe tolta mindig így tett tevékenységet megnevezve: “Süljél Jézus nevében!”, “ Keljél Jézus nevében!”. Vagy "Aludjunk Jézus nevében!”  Ebben a hálatelt megosztásban nevelkedtem és ezt adtam tovább is! 

 

 

 

 

 

 

Érdeklődéssel várom a további magyar hagyományokat, az oldalon való megosztás céljából, hogy közösségformáló erejük még nagyobb körben tudjon terjedni! Kérem az elábbi e-mail címre írják meg nekem:

veresmonika09@gmail.com

 

 

Köszönöm,

Szeretettel,

Veres Mónika

csillagtitkok

2019. november 11.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.